• Restaurant Vatra Blog

Unirea Principatelor Române
24 Ianuarie 1859

Restaurant Vatra

Stema Romaniei
În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Continuare

Ziua Sfantului Andrei in credinta populara
Restaurant Vatra

Ziua Sfantului Andrei este una de mare importanta pentru poporul roman, dar si pentru religia crestin-ortodoxa, in care Sfantul Andrei este prezentat ca fiind unul dintre primii ucenici ai lui Hristos. In anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendar cu cruce rosie, iar in 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul Romaniei".

Continuare

Simbolul vetrei in traditia romaneasca
Restaurant Vatra

Suntem deja in ultima luna a toamnei, iar frigul incepe sa ne cuprinda din ce in ce mai mult. Motiv numai bun sa ne aducem aminte de bunici, de casele si bucatele taranesti, de ulitele satelor pe care se va asterne in curand zapada deasa, dar si de vatra casei, in jurul careia se aduna nu numai arome de cozonaci si alte bunatati in prag de iarna, dar si oamenii, in cautare de caldura si povesti.

Continuare

Darurile toamnei: dovleacul
Restaurant Vatra

Continuam seria bunatatilor oferite de toamna cu vedeta sfarsitului de octombrie – dovleacul, pe care il gasim la preturi foarte accesibile in mai toate pietele din Romania si pe care il putem folosi in nenumarate retete simple si gustoase. Fie ca il utilizam ca ornament de infricosatorul Halloween sau ca aliment in bucatarie, adaugat in placinta, supa sau la cuptor, dovleacul este un veritabil simbol al toamnei, ce abunda in nutrienti.

Continuare

Darurile toamnei: ciupercile
Restaurant Vatra

Toamna este sezonul gutuilor, porumbului fiert si copt, dovlecilor si Halloween-ului, al ceaiurilor fierbinti si ploilor reci, sezonul placintelor aburinde si al strugurilor, sezonul gospodinelor si al tuturor legumelor numai bune de cules si pus intr-o zacusca aromata pentru vremuri mai putin prietenoase cu natura.

Continuare

8 parcuri naturale din Romania de vizitat in plina toamna
Restaurant Vatra

Cei mai multi oameni aleg perioada verii pentru a calatori, insa exista destinatii in tara noastra ce devin de-a dreptul spectaculoase sub amprenta ruginie a toamnei. Romania are unele dintre cele mai vechi paduri din Europa, vai si peisaje muntoase de poveste, care capata o frumusete greu de egalat in simfonia de culori a toamnei. Asadar, daca sunteti iubitori de natura si drumetii si vreti sa profitati de vremea (inca) frumoasa de afara, porniti la pas prin aceste adevarate tablouri ale naturii romanesti.

Continuare

Delicatese din farfurie: Branzeturile
Restaurant Vatra

Gustoase si volubile, branzeturile sunt o parte esentiala din dieta zilnica a fiecarei persoane, fiind o sursa importanta de calciu si grasimi penru organism. Se pot consuma ca aperitiv inainte de masa, ca o simpla gustare intre mese, in platouri combinate cu fructe sau alte aperitive reci, sau pot fi folosite la gatit – in sosuri, pentru deserturi, pentru gratinat etc.

Continuare

Mancaruri pentru iarna pregatite toamna
Restaurant Vatra

Sfarsitul verii si inceputul toamnei reprezinta pentru gospodinele din toata tara perioada perfecta pentru a aduna bogatiile naturii, cu scopul precis de a o conserva pentru lunile de iarna. Fie ca este vorba despre muraturi, zacusca, dulceturi sau compoturi, toate au in spate retete si secrete pastrate bine in familie, dar si resurse si efort considerabile.

Continuare

Cinci plante aromatice folosite in bucataria romaneasca
Restaurant Vatra

Folosite drept condimente in salate si mancaruri gatite, pentru a adauga arome sau pentru a completa gustul, verdeturile sunt nelipsite din bucatariile romanilor. Cine ar putea concepe o ciorba romaneasca facuta ca la carte fara o mana de patrunjel sau leustean proaspat maruntit plutind deasupra zarzavaturilor fierte?

Continuare

Despre carne si beneficiile ei
Restaurant Vatra

Stim deja ca organismul uman are nevoie de o multime de vitamine, saruri si minerale pentru a-si mentine sanatatea si pentru a putea furniza energia necesara pentru a ne desfasura cu usurinta activitatile. Iar proteinele sunt esentiale pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este, de asemenea, unul echilibrat.

Continuare

Alimentatia potrivita in timpul verii
Restaurant Vatra

Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori de care depinde starea organismului. Ce mancam, dar si comportamentul ce insoteste consumul de alimente, influenteaza sanatatea si calitatea vietii. De-a lungul anului, cand conditiile de mediu se schimba, corpul nostru trebuie sa se adapteze rapid modificarilor de temperatura, hormonale si nutritionale, iar alimentatia are un rol important in a ajuta organismul sa treaca mai usor peste toate aceste variatii.

Continuare

„Painea noastra cea de toate zilele…” (2)
Restaurant Vatra

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care omul le-a descoperit in timpul evolutiei sale a fost painea. O regasim pretutindeni, in religii si credinte populare, in obiceiuri stramosesti si legende, in sanul familiei, in ceea ce spunem, credem si gandim. Ne-a insotit viata de zi cu zi, fiind martora tacuta la cele mai mari evenimente din viata noastra, de la nastere si botez, pana in moarte, ajungand, astfel, sa capete o insemnatate culturala si sociala nebanuita.

Continuare

„Painea noastra cea de toate zilele…” (1)
Restaurant Vatra

Painea a fost considerata inca din cele mai vechi timpuri unul dintre cele mai importante alimente. S-a scris despre ea in importante lucrari antice (vezi Plinius cel Batran), a fost cuprinsa in rugaciuni (vezi Tatal Nostru), a hranit popoare intregi de-a lungul istoriei. Chiar si astazi, in ciuda alimentatiei atat de diversificate, painea inca este considerata un aliment indispensabil pe aproape intreg globul.

Continuare

Pofta de papanasi
Restaurant Vatra Bucuresti

Cate nu s-au scris si se vor mai scrie despre gustosii papanasi, acest desert romanesc cu care reusim sa impresionam de fiecare data orice pofticios strain ce ne calca pragul tarii, in cautare de datini si mancaruri traditionale?! De reteta stim toti romanii, ca au in compozitie neaparat branza dulce de vaci, pe langa oua, gris, zahar si, uneori, faina, ca doar fara branza dulce, care sa fragezeasca minunata compozitie, n-ar fi papanasi.

Continuare

10 beneficii ale unui pahar de vin in fiecare zi
10 beneficii ale unui pahar de vin in fiecare zi

Indiferent de cultura, popor sau perioada, vinul a fost considerat dintotdeauna ca fiind o bautura indispensabila omului: ne botezam cu vin, sarbatorim cu vin, ne pomenim cu vin. Insusi Louis Pasteur afirma, intr-unul din momentele sale de cugetare, ca “Exista mai multa filosofie intr-o sticla de vin decat in toate cartile.” Iar cercetatori intr-ale sanatatii nu au stat mult pe ganduri pana sa caute beneficiile sau, dimpotriva, pericolele unui pahar de vin asupra organismului.

Continuare

Bucate traditionale de Paste din Romania si nu numai
Bucate traditionale de Paste din Romania si nu numai

Pastele, cea mai importanta sarbatoare a primaverii, este amintirea vie a patimilor, a mortii si a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos. Este, totodata, si momentul in care familia, rudele si prietenii se strang in jurul mesei traditionale de Paste, pentru a petrece impreuna si pentru a-si ura un an imbelsugat si sanatos.

Continuare

Mancare de post din meniul Vatra
Mancare de post din meniul Vatra

Anul acesta, Postul Pastelui a inceput, conform calendarului ortodox, pe data de 14 martie si se intinde pana in seara de dinaintea Pastelui, adica 30 aprilie. Dupa cum bine se stie, Postul Mare este cel mai lung si cel mai aspru dintre toate cele patru posturi ortodoxe, reprezentand o perioada de abstinenta atat spirituala, cat si alimentara.

Continuare

Bucataria romaneasca – o farfurie plina cu istorie
Vatra Restaurant

Gastronomia romaneasca, la fel ca si cultura, reflecta, prin fiecare fel de mancare, vasta istorie a tarii. Din cele mai vechi timpuri, ocupatiile de baza ale romanilor au fost agricultura, cresterea animalelor si vanatoarea, astfel ca bucataria romaneasca s-a bucurat mai tot timpul de o gama variata de produse vegetale, produse din carne si lactate traditionale.

Continuare

Martie – luna traditiilor romanesti
Vatra Restaurant

Din vasta mostenire culturala a poporului roman fac parte multe traditii si superstitii transmise din generatie in generatie. Iar luna martie nu se da in laturi de la partea ei de datini stramosesti. Pe langa primavara, luna martie ne aduce si foarte multe obiceiuri si superstitii. Prima parte a lunii, din prima zi pana pe data de 9, sta sub semnul legendei Babei Dochia sau Legenda Babelor.

Continuare

Ciorba romaneasca
Vatra Restaurant

Ciorba, in bucataria traditionala romaneasca, reprezinta unul dintre cele mai gatite si consumate feluri de mancare. Saraca in calorii, usoara, proaspata si aromata, ciorba este considerata in Romania o mancare “de-a noastra”, autentica, nelipsita din alimentatia copiilor sau din dieta si adesea felul care deschide orice pranz romanesc.

Continuare


vatra-acasa1
vatra-acasa2
vatra-acasa3

Primul restaurant Vatra in Bucuresti

Telefon Vatra CONTACT US

Locatie Vatra VISIT US

Str. Ion Brezoianu, Nr. 19
Sector 1, Bucuresti, Romania
FOLLOW US

Facebook Vatra  Google Plus Vatra  Tripadvisor Vatra  Foursquare Vatra  Twitter Vatra