Ziua Sfantului Andrei in credinta populara

Vatra Separator

Ziua Sfantului Andrei este una de mare importanta pentru poporul roman, dar si pentru religia crestin-ortodoxa, in care Sfantul Andrei este prezentat ca fiind unul dintre primii ucenici ai lui Hristos. In anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendar cu cruce rosie, iar in 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul Romaniei”.

Ziua Sfantului Andrei marchează inceputul iernii si este momentul in care, potrivit credintelor populare, coboara si se dezlantuie pe pamant fortele malefice reprezentate de strigoi si lupi. Aceasta noapte (29-30 noiembrie) este una puternic marcata de sacru si manifestari supranaturale, mistice, care produc efecte devastatoare asupra oamenilor ce nu respecta cu strictete ritualurile si cutumele populare, motiv pentru care noaptea Sfantului Andrei poate fi asociata foarte usor cu Halloween-ul occidental.

In cultura traditionala romaneascaspiritele mortilor ies din morminte si se iau la bataie la hotare, raspantii de drumuri si alte locuri necurate, folosindu-se de uneltele furate din gospodariile oamenilor. Aceasta lupta dureaza pana in zori, cand soarele purifica pamantul si spiritele se reintorc din locurile din care au plecat. Astfel de creaturi si manifestari sunt nefaste pentru oameni deoarece afecteaza fertilitatea si belsugul culturilor agricole, aduc boli si ghinion familiei si gospodariei. Pentru a contracara actiunea acestor spirite nelinistite, se implinesc diverse ritualuri cu sare, mac, canepa, busuioc, tamaie si, mai ales, usturoi.

Turta de Indrei preparata de Sfantul Andrei si usturoi la ferestrele caselor

Proprietatile miraculoase ale usturoiului se intalnesc in mai toate ritualurile si superstitiile din credinta populara romaneasca. In noaptea Sfantului Andrei, usturoiul este folosit atat pentru protectia oamenilor si a caselor, cat si pentru fetele de maritat care vor sa-si afle ursitul si viitorul:

● “Pazitul usturoiului” este un vechi ritual ce are loc in aceasta noapte, in care tinerii petrec, avand in centrul mesei cateva capatani de usturoi inconjurate de tamaie si lumanari aprinse. Dimineața, in zorii zilei, tinerii ies in curtea casei si joaca usturoiul in mijlocul horei, apoi il impart intre ei. Usturoiul astfel vegheat este dus la biserica, apoi pastrat la icoana pentru a fi folosit ulterior in farmecele de dragoste si ca leac pentru vindecarea bolilor.
● Tot in aceasta noapte, oamenii se ung cu usturoi pentru a fi protejati de strigoii si moroii care dau tarcoale familiei, apoi ung cadrele usilor si ferestrelor pentru ca spiritele rele sa stea departe de gospodarie si animale. Femeile inconjoara vitele cu seminte de mac, pentru ca acestea sa fie ferite peste an de vrajitoarele si strigoaicele care le pot lua mana laptelui.
● Pentru a-si afla viitorul, fetele impletesc un colac din aluat dospit, in mijlocul caruia pun un catel de usturoi. Colacul astfel preparat este lasat timp de o saptamana la loc calduros. Daca usturoiul incolteste, fata are noroc.
● Fetele care vor sa isi vada ursitul prepara in aceasta noapte “turta de Indrei”, din apa, faina si sare in cantitati egale, masurate cu o coaja de nuca. Fetele care mananca din acest preparat, isi viseaza apoi viitorul sot. Tot pentru a afla ursitul, se folosesc farmece care cuprind oglinzi, lumanari sau busuioc asezat sub perna.
● In aceasta zi nu se lucreaza in gospodarie, nu se matura si nu se coase, pentru ca e inceputul iernii si oamenii vor sa le mearga bine tot anul care vine. Pentru a afla norocul si rodnicia ogoarelor, se seamana grau intr-o strachina, iar daca graul creste verde si frumos, omul va avea belsug tot anul.

Obiceiurile traditionale legate de noaptea de 29-30 noiembrie sunt o impletire a sarbatorii crestine cu vechile ritualuri dacice. Legendele de pe teritoriul Romaniei vorbesc despre ultimul preot al lui Zalmoxis, care l-a cunoscut pe Iisus şi apoi pe Apostolul Andrei, poporul dac facand astfel trecerea la crestinism. Sfantul Andrei este considerat cel care a adus crestinismul pe meleagurile noastre, devenind astfel patronul spiritual al romanilor si ocrotitorul Romaniei.

Grau verde si busuioc pus sub perna de Sfantul Andrei
Vatrar Bottom Separator
Vatra Restaurant Wine Cellar
Vatra Restaurant
Visit Vatra Restaurant
Vatra Footer Logo
Vatra Phone

CONTACT US

Vatra Location

VISIT US

Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania

Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | ANPC | SOL
Designed by Venkon