Pofta de papanasi

Vatra Separator

Cate nu s-au scris si se vor mai scrie despre gustosii papanasi, acest desert romanesc cu care reusim sa impresionam de fiecare data orice pofticios strain ce ne calca pragul tarii, in cautare de datini si mancaruri traditionale?! De reteta stim toti romanii, ca au in compozitie neaparat branza dulce de vaci, pe langa oua, gris, zahar si, uneori, faina, ca doar fara branza dulce, care sa fragezeasca minunata compozitie, n-ar fi papanasi. Ar fi doar niste gogosi clasice, pe care am turna smantana si dulceata. Dar papanasii, desert simplu in aparenta, reusesc nu doar sa ne plimbe papilele gustative printr-un amalgam de arome, dar sa ne si aduca mai aproape de traditia bucatariei romanesti.

Papanasii sunt considerati un desert traditional romanesc, cu origini bine infipte in Moldova, cu toate ca circula, verosimil sau nu, legende potrivit carora papanasii fierti provin din Imperiul Austro-Ungar sau chiar din indepartatele vremuri ale Danemarcei. Lasand, insa, deoparte povestile despre originile aluatului, papanasii, ca desert de sine statator, se servesc doar in Romania, de la restaurante si cabane, pana la cele mai umile gospodarii, dupa retete mai simple sau mai complicate, dupa gustul bucatarului.

Retete de papanasi sunt numeroase: papanasi cu miere si migdale, papanasi dobrogeni pudrati cu zahar, papanasi cu pesmet si multe altele. Cei mai indragiti, insa, raman cei clasici, papanasi cu smantana si dulceata de visine, zmeura sau mure. Smantana neaparat sa fie dulce, nici prea slaba, nici prea grasa, iar dulceata mai acrisoara, de visine sau fructe de padure, ca gustul rezultat din imbinare sa fie usor si catifelat, racoros si, totusi, satios.

Daca tineti mult la silueta, trebuie sa stiti ca cei doi papanasi din farfurie trec bine de 200 de calorii, mai ales la retetele cu aluatul prajit. Dar cum mesele echilibrate rareori dezavantajeaza silueta, nici o portie de papanasi scaldati in smantana si dulceata n-ar trebui sa ne ingrijoreze din cand in cand.

Daca aveti pofta de o portie de papanasi deliciosi, nu ezitati sa ii incercati pe cei de la noi. La Vatra, o portie de papanasi ardelenesti costa 17 lei si merg de minune cu un vin alb sau roze, neaparat pe terasa intesata de flori de curand deschisa. Ca doar vine vara!

Vatrar Bottom Separator
Vatra Restaurant Wine Cellar
Vatra Restaurant
Visit Vatra Restaurant
Vatra Footer Logo
Vatra Phone

CONTACT US

Vatra Location

VISIT US

Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania

Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Designed by Venkon