„Painea noastra cea de toate zilele…” (1)

Vatra Separator

Painea a fost considerata inca din cele mai vechi timpuri unul dintre cele mai importante alimente. S-a scris despre ea in importante lucrari antice (vezi Plinius cel Batran), a fost cuprinsa in rugaciuni (vezi Tatal Nostru), a hranit popoare intregi de-a lungul istoriei. Chiar si astazi, in ciuda alimentatiei atat de diversificate, painea inca este considerata un aliment indispensabil pe aproape intreg globul.

Istoricii plaseaza painea ca aliment de baza inca din Neolitic – acea perioada din preistorie in care umanitatea incepe usor-usor sa puna bazele dezvoltarii uneltelor si agriculturii – cu toate ca initial painea este mai degraba o turta tare, nedospita, din graunte de orz si mei, mult mai tarziu grau, amestecate cu apa. De painea dospita, insa, putem vorbi abia din secolul XVIII i.Hr. in Egipt, cand folosirea graului cu o cantitate mai mare de gluten, impreuna cu diverse combinatii de fermentare (spuma de bere, tarate de grau inmuiate in vin, cu suc de struguri fermentat impreuna cu faina), a permis cresterea aluatului si obtinerea unei paini mai fragede si mai pufoase, departe, insa, de aceea ce cunoastem astazi.

Cuptor antic pentru paine

Dezvoltarea cuptoarelor si a tehnicilor de macinare a granelor au sporit si creativitatea brutarilor: in bucatariile grecilor avuti din Antichitate, aluatul de paine incepe sa capete mai multa importanta, fiind folosit si in alte combinatii: cu miere, mac, ciuperci, condimente etc. Ulterior, dezvoltarea industriei face ca productia de paine sa fie imbunatatita prin folosirea de faina alba, rafinata si prin introducerea drojdiei de bere in procesul de preparare. Aceasta evolutie a painii a dus la imaginea standard a lumii moderne privind painea ideala: alba, cu interior pufos si crusta rumenita si crocanta, in detrimentul celei mai inchise la culoare.

Astazi painea nu mai este doar alba sau neagra. Este si cu seminte de toate felurile. Din cartofi. Sau din mai multe tipuri de faina. Se numeste franzela, ciabatta, bagheta… Vine de la bratarie sau este facuta in casa, in electrocasnice moderne sau, dimpotriva, cuptoare taranesti. Si inca este consumata.

Painea alba a fost considerata mult timp “painea bogatilor”, in timp ce painea neagra era destinata celor saraci. Cercetari ulterioare au demonstrat, insa, ca painea neagra are valoare nutritiva superioara celei albe, este mai bogata in nutrienti, minerale si vitamine, motiv pentru care a devenit mai cautata, fiind asociata cu un stil alimentar mai sanatos. In mod normal, toate produsele fainoase reprezinta o sursa majora de carbohidrati, dar painea neagra, din boabe intregi, furnizeaza organismului un plus de nutrienti precum vitamina B, magneziu, fier, seleniu si fibre dietetice.

Avand o valoare nutritiva ridicata, paine este privita constant cu teama cand vine vorba de diete. Sa mananc sau nu? Are organismul neparat nevoie de paine? Cu ce sa o combin?

Pentru ca stomacul are dificultati in a digera doua alimente grele consumate in acelasi timp, nutritionistii nu recomanda asocierea painii cu alimente bogate in proteine animale (carne, oua, branzeturi) pentru a nu ne simti grei dupa masa. Insa, unde mai e placerea de a intinde o bucata de paine aburinda in sosul pulpelor de pui la ceaun, intr-o ciorba de fasole cu afumatura sau cum ar mai fi muschiuletul de vita domnesc de la Vatra fara patul de paine pe care isi varsa sucurile aromate cu condimente si legume? Dar daca, totusi, nu vreti sa va simtiti vinovati de alegerea alimentara, tot la Vatra avem si o zacusca sanatoasa, facuta in casa, care merge de minune intinsa pe painea alba sau neagra, dupa preferinte, si va asezam si pe terasa plina de flori, sa savurati cum se cuvine o seara de vara.

Dati-ne de veste: Rezerva Acum

Vatrar Bottom Separator
Vatra Restaurant
Vatra Restaurant Wine Cellar
Visit Vatra Restaurant
Vatra Footer Logo
Vatra Phone

CONTACT US

Vatra Location

VISIT US

Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania

Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | ANPC | SOL
Designed by Venkon