Martie – luna traditiilor romanesti

Vatra Separator

Din vasta mostenire culturala a poporului roman fac parte multe traditii si superstitii transmise din generatie in generatie. Iar luna martie nu se da in laturi de la partea ei de datini stramosesti. Pe langa primavara, luna martie ne aduce si foarte multe obiceiuri si superstitii. Prima parte a lunii, din prima zi pana pe data de 9, sta sub semnul legendei Babei Dochia sau Legenda Babelor.

“Babele” sunt cunoscute in popor ca vrajitoare, care au puterea de a influenta starea vremii intr-o anumita zi din aceasta perioada. Oamenii obisnuiesc sa isi aleaga o “baba”, mai precis o zi din aceste 9 ale lunii martie, si in functie de cum va fi vremea in aceasta zi, asa le va merge tot restul anului.

1 si 8 Martie sunt cele mai importante zile din aceasta perioada. 1 Martie este considerata ca fiind prima zi de primavara, motiv pentru care obiceiul romanesc indeamna barbatii sa daruiasca femeilor cate un martisor si flori de sezon, in special ghiocei.

Martisorul este un mic obiect de podoaba legat de un șnur impletit dintr-un fir alb, considerat culoarea iernii, si unul roșu, culoarea primaverii. Femeile il poarta toata luna martie, apoi il prind de ramura unui copac inflorit.

Obiceiul a purta martisorul intraga luna se desprinde din superstitii stramosesti ale poporului roman. Se considera ca astfel femeile sunt protejate de farmecele rele si atrag belsugul si norocul in casele lor.

Chiar daca nu este o sarbatoare specific romaneasca, pe data de 8 Martie se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii, nascuta din dorinta si eforturile constante ale femeilor de a fi egale in drepturi cu barbatii, de a avea dreptul la vot si conditii mai bune de munca. In aceasta zi, femeile primesc flori si aprecieri din partea barbatilor, iar mamele din partea copiilor.

Urmatoarea sarbatoare a lunii martie este sarbatoarea celor 40 de Mucenici. In aceasta zi sunt celebrati cei 40 de Sfinti din Sevastia, care au refuzat sa se mai inchine idolilor, motiv pentru care timp de 8 zile au indurat numeroase torturi. Potrivit traditiei, in aceasta zi femeile pregatesc 40 de “mucenici”, in forma de 8, unsi cu miere si presarati cu nuca macinata, pe care ii impart pentru sufletul mortilor. Tot traditia spune ca barbatii trebuie sa bea 40 de pahare de vin sau tuica, pentru a fi sanatosi si apti de munca tot restul anului.

La Vatra cinstim in fiecare zi traditia romaneasca asa cum stim noi mai bine: cu mancare buna, gatita cu spor dupa retete lasate de mosi-stramosi, sa nu lasam generatiile ce vin sa uite de obiceiurile romanesti.

Vatrar Bottom Separator
Vatra Restaurant
Vatra Restaurant Wine Cellar
Visit Vatra Restaurant
Vatra Footer Logo
Vatra Phone

CONTACT US

Vatra Location

VISIT US

Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania

Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | ANPC | SOL
Designed by Venkon