Mancaruri pentru iarna pregatite toamna
Sfarsitul verii si inceputul toamnei reprezinta pentru gospodinele din toata tara perioada perfecta pentru a aduna bogatiile naturii, cu scopul precis de a o conserva pentru lunile de iarna. Fie ca este vorba despre muraturi, zacusca, dulceturi sau compoturi, toate au in spate retete si secrete pastrate bine in familie, dar si resurse si efort considerabile.
Printre ele mai iubite preparate se numara:
1. Zacusca. Cuvantul zacusca este de origine slava, la origine avand intelesul de “gustare” sau “aperitiv”. Zacusca este o garnitura extraordinara pentru friptura, dar se poate consuma si ca un fel de mancare separat. Reteta clasica de zacusca contine rosii, vinete, gogosari, ceapa, ulei si condimente, dar multe gospodine adauga, dupa gust, ardei (capia verzi sau grasi), morcovi sau bulion. Cu toate ca este constituita doar din legume, zacusca este considerata un fel de mancare greoi, din cauza cantitatii mari de ulei, dar care este necesar in timpul iernii cand organismul incepe sa aibe carente de vitamine si minerale.
Daca vi s-a facut pofta de o zacusca buna-buna, dar n-aveti timp sa preparati, va asteptam la Vatra, la o felie zdravana de paine de casa cu zacusca facuta proaspat, din legume romanesti. Avem si salata de vinete!
2. Bulionul si rosiile conservate. Rosiile sunt gustoase, sanatoase si foarte des utilizate in bucatarie, in retete diverse, asa incat bulionul si rosiile conservate au devenit indispensabile din camara in timpul iernii, fiind adesea folosite la sosuri, tocanite, ciorbe sau chiar salate. In plus, licopenul, carotenoid gasit in tomate, este benefic organismului datorita proprietatilor sale antioxidante, datorita rolului sau in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare.
3. Gemuri, dulceturi si compoturi – deserturile iernii, pentru ca pur si simplu nu poti rata o seara de iarna in compania unui bol cu compot sau a unei cani de ceai fierbine alaturi de o felie de paine cu dulceata. Retetele sunt si aici felurite, dupa cum sunt lasate din generatii anterioare de gospodine trecute prin sudoarea muncii, iar pentru un plus de savoare exista tot felul de artificii naturale: vanilie, scortisoara, seminte de anason, nuci sau migdale.
4. Muraturile. Ce roman autentic nu-si pune macar un borcan de castraveti, varza sau gogonele pentru iarna? Fie ca preferati muraturile in sare sau in otet, astfel de alimente sunt benefice pentru corpul uman deoarece dezvolta probiotice in mod natural, care intaresc sistemul imunitar si protejeaza colonul. In plus, orice tocanita de cartofi sau friptura este mult mai savuroasa alaturi de o muratura.
5. Zarzavatul pentru ciorbe si supe. Ai nevoie de ardei, rosii, morcovi, patrunjel, pastarnac, telina, sare, verdeata, apa si obtii un preparat numai bun de pus in ciorbe in sezonul rece. Legumele sunt foarte apreciate in alimentatie pentru valoarea lor nutritiva, de aceea supele din zarzavat se recomanda cu deosebire persoanelor suferinde de stomac, ele fiind usor digerabile, si celor cu circulatia sanguina defectuoasa.
6. Legumele/ fructele congelate pot ingloba pana la 80% din substantele active, asadar va puteti bucura toata iarna de minerale, vitamine si enzime. Doar taiati-le in bucati mici, pentru a optimiza spatiul din congelator, si puneti in pungi separate cantitatea pe care o estimati pentru consum. Apoi vidati si congelati! Legumele si fructele astfel conservate sunt o alternativa mult mai sanatoasa la cele gasite in supermarket-uri in afara sezonului.
7. Legumele/ fructele uscate – O metoda de conservare simpla si eficienta, daca este utilizata corect, este deshidratarea legumelor si a fructelor. Acestea se aseaza pe gratare de lemn sau plastic, se expun la soare, in locuri fara praf sau insecte, iar dupa 10-14 zile legumele uscate pot fi puse la rece, in camara. Fructe si legume astfel uscate pot fi caise, prune, mere, rosii, ardei, usturoi etc. si se pot consuma cu succes in lunile geroase fie ca atare, fie in cobinatie cu alune si seminte, ca o alternativa sanatoasa la snacks-urile din comert, fie rehidratate in preparate culinare diverse.
Va dorim o camara cat mai imbelsugata!
CONTACT US
Tel: +40 21 315 83 75
Mob: +40 (721) 200 800
VISIT US
Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania
FOLLOW US
Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | ANPC | SOL
Designed by Venkon