Despre carne si beneficiile ei
Stim deja ca organismul uman are nevoie de o multime de vitamine, saruri si minerale pentru a-si mentine sanatatea si pentru a putea furniza energia necesara pentru a ne desfasura cu usurinta activitatile. Iar proteinele sunt esentiale pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este, de asemenea, unul echilibrat.
Cateva lucruri despre proteine
Proteinele sunt macronutrienti cu rol central in mentinerea echilibrului musculaturii, oaselor, cartilajelor, hormonilor, enzimelor, parului si pielii. Practic, pe termen lung, lipsa acestora din organism afecteaza celulele nervoase, dezvoltarea oaselor si a muschilor, provoaca anemie si tulburari hormonale, uscarea excesiva a pielii, caderea parului si ruperea unghiilor, iar digestia devine greoaie.
Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si stimuleaza productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi.
Sursele de proteine sunt vegetale (soia, linte, fasole, quinoa, canepa, spirulina) si animale (oua, lactate, carne). Spre deosebire de proteinele vegetale, cele animale contin mai multi aminoacizi esentiali pentru sanatatea corpului uman.
Beneficiile consumului de carne
Oamenii au pareri impartite cand vine vorba de carne. Unii considera consumul ei ca fiind daunator, altii, dimpotriva, considera ca o masa fara carne nu poate fi satioasa. Nutritionistii si medicii indeamna la un dozaj optim, in functie de nevoile fiecarei persoane. Carnea face parte din alimentele necesare unei bune sanatati. Fie ca vorbim de peste, pui, curcan, vita, porc sau vanat, un aport echilibrat de carne impreuna cu alimente de origine vegetala, contribuie la un sistem imunitar mai puternic si la o masa musculara mai bine dezvoltata.
Pestele este una din cele mai bune alegeri, fiind bogat in proteine, sarac in grasimi saturate si cu o cantitate mare de acizi grasi omega-3. Un consum regulat de carne de peste previne anemia, osteoporoza, inflamatiile, scade riscul de boli cardiovasculare si poate avea efecte pozitive asupra depresiei. Este recomandat sa consumam pestele gatit la cuptor sau gratar si nu prajit.
Daca aveti pofta de un peste gustos si gatit sanatos, va recomandam un lup de mare la gratar servit cu piure de telina si cartofi sau un pastrav de Fagaras cu broccoli si cartofi, alaturi de un pahar de vin alb romanesc. Gasiti in meniu si alte preparate gustoase din carne.
Carnea de pui furnizeaza majoritatea vitaminelor complexului B, vitaminele liposolubile A, D, K, E, fier, cupru, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, avand un rol important in metabolismul hormonului tiroidian (cu rol in imunitate) si in prevenirea cataractei si a bolilor de inima. Este cel mai des consumat tip de carne deoarece este usor si poate fi folosit in multe combinatii alimentare.
Carnea de curcan contine mai multe substante nutritive comparativ cu carnea de pui. Datorita continutului sau ridicat de proteine, curcanul este recomandat pentru dietele care promoveaza pierderea in greutate, iar mineralele ajuta functionarea normala a glandei tiroide si a sistemului imunitar, imbunatatesc calitatea somnului si ofera protectie impotriva cancerului (datorita cantitatii de seleniu).
Carnea de vita slaba, fara urme vizibile de grasime, are un aport caloric scazut si este indicata mai ales persoanelor cu obezitate, deoarece furnizeaza proteine de calitate si astfel nu se pierde masa musculara.
Carnea de porc contine timina (vitamina B1), seleniu, zinc, vitamina B3 si, cel mai important, fier, deficitul de fier fiind prezent la majoritatea femeilor, copiilor si adolescentilor. Consumata in cantitati rezonabile, de 2-3 ori pe luna, persoanelor sanatoase nu aduce niciun prejudiciu. Este, insa, necesar sa fim atenti la cantitatea mare de grasimi pe care carnea de porc o contine, pentru a nu permite nivelului colesterolului din organism sa creasca. In plus, un consum crescut incetineste digestia si absorbtia vitaminelor si mineralelor din celelalte alimente.
Carnea de vanat contine o mare cantitate de proteine si fier. De asemenea, este saraca in grasimi si bogata in acid linoleic, care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. Are rol in prevenirea aparitiei anemiei si ajuta la cresterea nivelului de energie.
Mai mult decat tipul de carne pe care il consumam, conteaza cantitatea si modul de gatire al acesteia. Evitati alimentele prajite si optati in schimb pentru fierberea, gatirea la abur sau la cuptor. De asemenea, evitati excesul de proteine, care poate provoca retentia de apa si suprasolicitarea rinichilor. Echilibrul in alimentatie este cheia pentru mentinerea siluetei si a sanatatii.
CONTACT US
Tel: +40 21 315 83 75
Mob: +40 (721) 200 800
VISIT US
Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania
FOLLOW US
Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | ANPC | SOL
Designed by Venkon