Darurile toamnei: dovleacul

Vatra Separator

Continuam seria bunatatilor oferite de toamna cu vedeta sfarsitului de octombrie – dovleacul, pe care il gasim la preturi foarte accesibile in mai toate pietele din Romania si pe care il putem folosi in nenumarate retete simple si gustoase. Fie ca il utilizam ca ornament de infricosatorul Halloween sau ca aliment in bucatarie, adaugat in placinta, supa sau la cuptor, dovleacul este un veritabil simbol al toamnei, ce abunda in nutrienti.

Pe langa aroma si gustul puternic, dovleacul are si numeroase beneficii pentru sanatate, de aceea consumul lui in aceasta perioada este foarte benefic pentru organism:
1. Ca un veritabil aliment al toamnei, dovleacul contine din plin vitamina C, care protejeaza organismul de raceli in sezonul rece.

Placinta cu dovleac propusa de Restaurantul Vatra Bucuresti

2. La fel ca morcovii, dovleacul contine betacaroten, care contribuie la prevenirea cancerului.
3. Ajuta si ascute vederea datorita continutului de luteina si zeaxantina.
4. Este o sursă excelenta de fibre, cu un continut extrem de scazut de calorii. Astfel, dovleacul constituie o masa foarte satioasa, fara sa ne facem griji de kilogramele in plus.
5. Datorita continutului de potasiu, protejeaza inima si mentine un nivel normal al tensiunii arteriale. De asemenea, potasiul ajuta la restabilirea organismului dupa efort fizic, diminuand durerile musculare de a doua zi.
6. Are grija de sanatatea oaselor datorita continutului de calciu.
7. Datorita antioxidantilor, previne aparitia ridurilor si are grija de sanatatea tenului.

Daca v-am convins ca dovleacul merita toata atentia in aceasta perioada rece, iata cateva modalitati de a consuma mai mult si mai des produse cu dovleac:
1. Dovleac copt – Cel mai simplu mod de a te bucura de gustul si nutrientii dovleacului este sa il imparti in bucati si sa il introduci la cuptor. In aproximativ o ora ai un adevarat desert satios, dulce si gustos, care inlocuieste foarte bine o cina mai greoaie, mai ales daca vrei sa tii greutatea sub control.
2. Alte retete foarte indragite de romani sunt placintele, tartele sau orice alte prajituri cu dovleac, toate necesitand adaos de zahar si alte condimente, motiv pentru care continutul de calorii este mai crescut, iar cel de nutrienti mai scazut.
3. Supa-crema de dovleac – importata de la alte popoare si destul de des gatita si la noi, datorita simplitatii retetei si gustului foarte placut. De regula, supa de dovleac se asociaza cu chefir, lapte batut, iaurt sau suc de rodie si crutoane, pentru a diminua usor dulceata dovleacului.

Supa crema de dovleac propusa de Restaurantul Vatra Bucuresti

4. Mancare de dovleac cu smantana – o reteta care presupune fierberea dovleacului, fiind recomandata celor care nu au voie sa manance mancare prajita. Poate fi utilizata, de asemenea, ca o minunata garnitura pentru friptura de porc sau de pui.
5. Piure de dovleac – considerat mai mult mancare pentru bebelusi, piureul de dovleac poate constitui o garnitura foarte gustoasa si, mai ales, foarte sanatoasa si pentru adulti. Pentru aceasta reteta se foloseste dovleacul de placinta, care se fierbe aproximativ 20 de minute, apoi se piseaza si se adauga sare si alte condimente. Avand in vedere gustul dulceag al piureului, o salata proaspata alaturi poate fi binevenita.

Oricum alegi sa prepari dovleacul, nu uita sa-i pastrezi semintele, o adevarata comoara in interiorul acestuia. Sunt pline de proteine, magneziu, potasiu si zinc, fiind foarte benefice pentru sanatate: reduc colesterolul, previn anumite tipuri de cancer, opresc marirea glandei prostatice, scad riscul aparitiei pietrelor la rinichi si ajuta chiar la prevenirea depresiei. Asadar, numai bune sa inlocuiasca floricelele de porumb sau alte rontaieli de seara.

Iar daca vrei sa pastrezi dovleacul si in timpul iernii, el trebuie tinut intreg la temperaturi scazute sau taiat in bucati mai mici in congelator.

Vatrar Bottom Separator
Vatra Restaurant
Vatra Restaurant Wine Cellar
Visit Vatra Restaurant
Vatra Footer Logo
Vatra Phone

CONTACT US

Vatra Location

VISIT US

Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania

Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | ANPC | SOL
Designed by Venkon