Darurile toamnei: ciupercile
Toamna este sezonul gutuilor, porumbului fiert si copt, dovlecilor si Halloween-ului, al ceaiurilor fierbinti si ploilor reci, sezonul placintelor aburinde si al strugurilor, sezonul gospodinelor si al tuturor legumelor numai bune de cules si pus intr-o zacusca aromata pentru vremuri mai putin prietenoase cu natura.
Deosebit de aromate si sanatoase, dar adesea trecute cu vederea in cosul legumelor si fructelor tomnatice, ciupercile sunt acele alimente care nu numai ca dau gust, dar au si o valoare nutritiva ridicata, fara grasimi si cu aport caloric mic, adica exact ce ne trebuie pentru a trece sanatosi prin lunile reci de toamna si iarna.
Ciupercile sunt printre cele mai vechi specii vegetale aparute pe pamant si au starnit, de-a lungul timpului, atat poftele gurmanzilor, cat si povesti dintre cele mai ciudate. Vechii greci erau convinsi ca ciupercile apareau acolo unde fulgerul loveste pamantul. In Egipt erau considerate plante nemuritoare, fiind consumate doar de faraoni, iar romanii considerau ciupercile hrana data de zei.
In vremurile noastre, privim altfel ciupercile. Lasam deoparte legendele stramosilor si va prezentam mai jos cateva lucruri mai utile despre aceste alimente gustoase si usor de preparat:
1. Au o aroma deosebita, motiv pentru care sunt utilizate in multe combinatii de mancare, fara aport de sare sau alte condimente ce nu pot fi consumate. In plus, cel de-al cincilea gust, umami, care completeaza paleta de dulce, sarat, acru si amar, poate fi gasit in mai multe alimente, printre care si ciupercile (mai exact, soiurile shitake si enokitake, care au fost identificate cu cea mai puternica aroma umami).
2. Nu intamplator ciupercile apar in acest sezon. Ele sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale, deosebit de necesare in timpul iernii, cand sursele de hrana vegetala sunt putine sau greu accesibile. Contin vitamine din complexul B (riboflavina, niacina si acid pantotenic), esentiale pentru sistemul nervos, potasiu, cupru, fier, fosfor, seleniu, care intaresc sistemul imunitar, scad colesterolul din sange si au efecte anti-tumorale. Ciupercile urechi de lemn pot subtia sangele, ajutand la prevenirea bolilor cardiace si a accidentelor celebrale. De asemenea, contin vitamina D, importanta pentru sanatatea oaselor.
3. Nu contin nici un fel de grasime, zahar ori sare si au peste 90% continut de apa. Adaugarea ciupercilor la mesele zilnice te poate face sa te simti satul fara sa cresti continutul caloric, de aceea sunt indicate in curele de slabire.
4. Pot inlocui cu succes carnea, avand un continut crescut de proteine, fiind astfel utilizate cu usurinta in retete de post.
5. Ciupercile pot fi gatite in foarte multe feluri: garnituri simple (ciuperci pe gratar, la cuptor, cu cascaval si verdeturi, sau in combinatii de legume, pe care le puteti gasi si in meniul Vatra), supe si sufleuri de ciuperci, tocanite si tarte, omlete si chiftele, in combinatii savuroase cu pui, vita si legume.
6. Ciupercile sunt usor de conservat pentru iarna: in otet, saramura, in combinatii de tocanite, sosuri si zacusca, dar si uscate la soare, putand fi rehidratate ulterior, pentru a fi folosite la mancare.
Bucatarii profesionisti ne sfatuiesc sa nu spalam din abundenta ciupercile, pentru ca se comporta asemenea unor bureti (absorb apa si nu mai sunt la fel de bune in mancare), sa le gatim in putin ulei sau unt, la foc mediu si mare si musai fara capac, pentru a lasa apa sa se evapore.
Nutritionistii recomanda sa le consumam macar de doua ori pe saptamana si chiar sa inlocuim carnea din retete cu ciuperci, pentru a tine sub control colesterolul.
Daca sunteti fani ciuperci, va invitam sa ne impartasiti in ce combinatii sau retete preferati sa le consumati.
Pofta buna!
CONTACT US
Tel: +40 21 315 83 75
Mob: +40 (721) 200 800
VISIT US
Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania
FOLLOW US
Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | ANPC | SOL
Designed by Venkon