Bucate traditionale de Paste din Romania

Vatra Separator

Pastele, cea mai importanta sarbatoare a primaverii, este amintirea vie a patimilor, a mortii si a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos. Este, totodata, si momentul in care familia, rudele si prietenii se strang in jurul mesei traditionale de Paste, pentru a petrece impreuna si pentru a-si ura un an imbelsugat si sanatos.

Bucatele traditionale de Paste au o semnificatie aparte, deoarece asigura continuitatea traditiei religioase in plan culinar, aducandu-ne in fiecare an aminte de momente importante din istoria crestinismului. Preparatele din carne de miel (ciorba, drobul, friptura, stufatul), ouale, cozonacul si pasca sunt numai cateva dintre gustoasele preparate care fac ca masa romanilor de Paste sa fie asteptata cu multa nerabdare. Insa, in alte regiuni ale lumii, meniul pascal este foarte diferit, cu toate ca semnificatia acestuia coincide in mare parte cu cea a meniului din Romania.

Destul de asemanatoare cu cozonacul si pasca romanilor, in Grecia se pregatesc Koulourakia, un colac special de forma unui sarpe si Tsoureki, o paine dulce, care se serveşte alaturi de ouale rosii.

Koulourakia - praparat grecesc
Tsoureki - praparat grecesc

Din Italia a ajuns si pe piata romaneasca binecunoscutul Panettone, un cozonac specific, insa, Craciunului. De Paste, italienii pregatesc un alt tip de desert, sub forma unui porumbel (sau cruce), numit Colomba di Pasqua, asemanator cu pasca romaneasca. Si spaniolii au un fel de pasca – o gogoasa ce are in mijloc un ou fiert si o cruce din aluat, numita Mona de Pascua.

Colomba di Pasqua - praparat italian
Mona de Pascua - praparat spaniol

In Europa de Est, in tari precum Georgia, Ucraina si Rusia, crestinii prepara de Paste o prajitura cu inghetata alba si bomboane colorate numita Kulich, de obicei sfintita de preot dupa slujba de Paste. In Rusia se prepara si o prajitura din branza dulce, rubarba si fulgi de migdale, in forma de piramida, ce poarta numele de Pashka.

Kulich
Pashka

In Finlanda intalnim Mämmi, o prajitura din faina de secara si de malt, condimentata cu melasa neagra si coaja de portocala. Olandezii si danezii au o traditie a bauturilor. In Danemarca se prepara o bere speciala de Paste, numita Påskeøl si este un pic mai tare ca berile normale. Olandezii au, in schimb, un brandy foarte cremos, cu alcool, oua, zahar si aromatizat cu vanilie si miere, numit Advocaat.

Mämmi
Sunca/Ham

In Mexic, traditionala de Paste este Capirotada, o budinca de paine cu sirop de zahar, bucati de fructe, nuci si un strat de branza. In Statele Unite, in duminica Pastelui, crestinii inlocuiesc mielul cu o sunca traditionala, consumata deseori alaturi de cirese, cartofi, ananas si multe condimente.

In Romania, gospodinele pregatesc diverse retete bazate pe carne de miel: friptura, ciorba, drob etc., intrucat mielul simbolizeaza sacrificiul lui Hristos pentru eliberarea omului din jugul pacatului. De pe masa nu lipsesc ouale vopsite in culori primavaratice, cel mai de seama simbol al Invierii Domnului, cozonacul si pasca preparate dupa retete felurite,pe care credinciosii obisnuiesc sa le duca la biserica pentru sfintire. Toate asezate pe masa alaturi de vin rosu si voie buna.

Va asteptam si la Vatra, in a doua zi de Paste, sa sarbatorim cum se cuvine cu cozonac de casa si un pahar de vin, si sa ciocnim un ou rosu cu “Hristos a Inviat!” si “Adevarat a Inviat!”.

Vatrar Bottom Separator
Vatra Restaurant Wine Cellar
Vatra Restaurant
Visit Vatra Restaurant
Vatra Footer Logo
Vatra Phone

CONTACT US

Vatra Location

VISIT US

Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania

Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Designed by Venkon