Bucataria romaneasca – o farfurie plina cu istorie
Gastronomia romaneasca, la fel ca si cultura, reflecta, prin fiecare fel de mancare, vasta istorie a tarii. Din cele mai vechi timpuri, ocupatiile de baza ale romanilor au fost agricultura, cresterea animalelor si vanatoarea, astfel ca bucataria romaneasca s-a bucurat mai tot timpul de o gama variata de produse vegetale, produse din carne si lactate traditionale.
In urma migratiilor si a ocupatiilor altor popoare ce au survenit de-a lungul timpului si prin imbinarea culturilor acestora, bucataria romaneasca a fost influentata de cea balcanica, turceasca, germana, sarbeasca, italiana, maghiara, iar, in prezent, diversitatea preparatelor occidentale isi pune amprenta si asupra bucatelor romanesti.
Cultura gastronomica a Romaniei a mostenit numeroase obiceiuri culinare: romanii sunt raspunzatori pentru placinta, turcii pentru ciorba de perisoare, chiftele si ardei umpluti, grecii pentru musaca, Austria a contribuit cu deliciosul snitel, iar bulgarii cu numeroase feluri de mancare cu legume, cum ar fi zacusca, intrata cu drepturi depline in iscusinta gospodinelor in fiecare toamna.
Unul dintre felurile de mancare traditionala romaneasca este mamaliga, mult mai cunoscuta in lume sub numele de polenta. Folosita in trecut ca substitut pentru paine, acest preparat din faina de porumb, apa, sare este des intalnit in restaurantele traditional romanesti, alaturi de preparate simple din carne de porc sau vita, branzeturi si carnati romanesti, sarmale sau vanat.
Un aport important in cultura culinara romaneasca l-a avut chiar Biserica Ortodoxa, prin praznicele randuite de marile sarbatori religioase, la care se prepara mancaruri specifice precum piftia, cozonacul sau caltabosii.
Desi mai putin cunoscuta in afara granitelor, bucataria romaneasca se bucura intotdeauna de aprecieri sincere si entuziasm in randul turistilor de pretutindeni, surprinsi sa gaseasca in farfurie un preparat poate cunoscut si, totusi, al carui gust sa fie mult diferit datorita mirodeniilor si metodelor de gatire romanesti.
CONTACT US
Tel: +40 721 200 800
VISIT US
Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania
FOLLOW US
Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | ANPC | SOL
Designed by Venkon