8 parcuri naturale din Romania de vizitat in plina toamna

Vatra Separator

Cei mai multi oameni aleg perioada verii pentru a calatori, insa exista destinatii in tara noastra ce devin de-a dreptul spectaculoase sub amprenta ruginie a toamnei. Romania are unele dintre cele mai vechi paduri din Europa, vai si peisaje muntoase de poveste, care capata o frumusete greu de egalat in simfonia de culori a toamnei. Asadar, daca sunteti iubitori de natura si drumetii si vreti sa profitati de vremea (inca) frumoasa de afara, porniti la pas prin aceste adevarate tablouri ale naturii romanesti.

1. Padurea Letea este cea mai veche rezervatie naturala din Romania. Se afla in judetul Tulcea si este in atentia oamenilor de stiinta inca din anul 1930, cand a fost pusa sub ocrotire, fiind o arie protejata. Aici se gasesc 500 de specii de plante si peste 3000 de specii de animale si este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Multe dintre speciile vegetale exotice sunt unicat in Europa sau chiar in lume, deoarece au aparut datorita semintelor aduse din Africa de pasarile migratoare.

Destinatii in Romania propuse de Restaurantul Vatra: Padurea Letea

2. Tot in Delta Dunarii, in nordul judetului Tulcea, gasim Parcul National Muntii Macinului – Muntii Macinului sunt cei mai vechi munti din Romania, cu peisaje unice de stepa la baza, urmate de paduri cu gorun si stejar, apoi din nou pajisti de stepa cu aspect de gol alpin. Turistii pot gasi aici diverse trasee montane pentru drumetii, vestigii istorice, flora si fauna protejate prin lege si Rezervatia Naturala Valea Fagilor, rezervatie ocupata in intregime de fagului tauric, unic in Dobrogea.

Destinatii in Romania propuse de Restaurantul Vatra: Muntii Macinului

3. Nord-estul tarii, mai precis judetele Neamt si Harghita, adapostesc Rezervatia Naturala Cheile Bicazului si Lacul Rosu. Drumul din Cheile Bicazului este format numai din serpentine, dar merita efortul de a-l parcurge doar pentru a vizita Pestera Neagra si Pestera Cascada. Lacul Rosu este cel mai mare lac natural montan din Romania, numele provenind de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier. Imprejurimile lacului au o fauna si o flora foarte bogata. Daca esti atent, intr-o simpla plimbare cu barca pe lac, poti admira atat padurile de conifere, bradul alb, paltinul si plopul de munte de pe versantii din preajma, dar si animale precum rasul, capra neagra, lupi, cerbi mistreti.

Destinatii in Romania propuse de Restaurantul Vatra: Cheile Bicazului si Lacul Rosu

4. Site-urile de turism descriu Parcul National Cheile Nerei-Beusnita ca fiind una dintre cele mai frumoase zone naturale din Romania. Printre atractiile turistice se numara pesteri, lacuri si cascade uimitoare: Ochiul Beiului, Lacul Dracului, cheile calcaroase ale Nerei, Cascada Bigar si Cascada Beusnita, adesea mentionate si in topurile si ghidurile internationale (Cascada Bigar desemnata in 2013 de World Geography drept cea mai frumoasa cascada din lume). Parcul se gaseste in sud-vestul tarii, in judetul Caras-Severin si este o arie protejata prin lege. Tot in aceasta zona puteti vizita si calea ferata Oravita-Anina, prima cale ferata montana din Romania, Cazanele Dunarii sau morile de apa de la Eftimie Murgu.

Destinatii in Romania propuse de Restaurantul Vatra: Cheile Nerei-Beusnita

5. Parcul National Putna – Vrancea este o arie protejata prin lege, aflata in extremitatea vestica a judetului Vrancea (Carpatii Orientali). Cascada Putna a fost declarata Monument al Naturii inca din anul 1973. In imediata apropiere a parcului mai pot fi vizitate Lacul Negru, Caldarile Zabalei, Padurea Verdele, Algheanu, Focul Viu, Manastirea Lepsa, Casa memoriala din Vrancioia, atelierele de sculptura si prelucrare traditionala a lemnului din satele Negrilesti si Barsesti, sau de artizanat (masti populare) din Lepsa, dar si casele traditionale din lemn din aceleasi sate.

Destinatii in Romania propuse de Restaurantul Vatra: Parcul National Putna – Vrancea

6. Parcul Natural Muntii Maramuresului – situat in partea de nord a judetului Maramures, parcul este destinat conservarii peisajului si traditiilor locale. Printre cele mai vizitate locuri se numara Valea Vaserului, cu paduri intinse si neatinse de om, propice vietii salbatice, in care accesul se face numai cu trenul turistic pus in miscare de locomotive cu aburi (Mocanita), si Viseul de Jos si Viseul de Sus, care pastreaza inca multe gospodarii traditionale, iar batranii inca mai poarta vestitele costumele populare. Valea Vaserului se afla sub protectie europeana inca din anul 2007.

Destinatii in Romania propuse de Restaurantul Vatra: Muntii Maramuresului

7. Parcul Natural Vanatori – Aflat in judetul Neamt, parcul are o suprafata de 30.818 hectare, suficient loc sa adaposteasca animale care astazi sunt pe cale de disparitie: ursul brun, zimbrul, cerbul carpatin, cerbul lopatar, capriorul si mistretul. Iar daca obositi facand drumetii in lungul si latul parcului, aflati ca prin imprejurimile lui se gasesc o multime de manastiri: Neamt, Secu, Sihastria, Sihla, Agapia si Varatic, dar si Cetatea Neamt, veche de peste 6 secole si Humulestiul, locul nasterii si copilariei lui Ion Creanga, care adaposteste astazi casa memoriala a scriitorului.

Destinatii in Romania propuse de Restaurantul Vatra: Parcul Natural Vanatori

8. Gradina Zmeilor – Este o arie naturala protejata ce se afla in partea central-estica a judetului Salaj, in apropierea satului Galgaul Almasului, si care este unica in Europa. Actiunile repetate ale aerului si apei au dat nastere unor formatiuni geologice cu forma ciudata, ce se inalta semete spre spre cer intocmai ca niste zmei. Vizitatorii sunt atrasi de frumusetea legendelor inventate de localnici, dar si de peisajul spectaculos. Desi inca salbatica, zona este azi mai facila vizitatorilor, fiind creat un traseu printre “zmei” si pe deasupra lor, o parte din poteca fiind pavata cu piatra cubica si unita, pe alocuri, cu scari si balustrade sau trasee marcate. Privelistea este absolut superba.

Destinatii in Romania propuse de Restaurantul Vatra: Gradina Zmeilor

Bineinteles, Romania are nenumarate locuri cu peisaje care iti taie rasuflarea, cele mai multe regasindu-se in Transilvania si Muntii Carpati. Unele dintre aceste locuri sunt cunoscute turistilor, altele inca se pastreaza salbatice, permitand doar animalelor sa paseasca pe pamantul lor. O mare parte din frumusetea acestor locuri este data si de cultura oamenilor, a satelor si stanelor ce inca respecta traditii nealterate de secole, dar si de mancarea gatita molcom, de oameni pentru care viata curge lin, iar timpul are rabdare…

Vatrar Bottom Separator
Vatra Restaurant
Vatra Restaurant Wine Cellar
Visit Vatra Restaurant
Vatra Footer Logo
Vatra Phone

CONTACT US

Vatra Location

VISIT US

Ion Brezoianu Street, No. 19
Sector 1, Bucharest, Romania

Copyright© Restaurant Vatra 2018. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | ANPC | SOL
Designed by Venkon